Cortenstaal, de voordelen op een rij

Cortenstaal, ookwel bekend als COR-TEN staal waarbij COR staat voor corrosieresistent en TEN voor de treksterkte van de staallegering. De staallegering komt uit de verenigde staten en wordt sinds de laatste jaren steeds populairder in Nederland. Sinds vorig jaar zijn er zelfs golfplaten te koop gemaakt van Cortenstaal die gebruikt kunnen worden als dakbedekking. Cortenstaal groeit dus erg veel in populariteit, maar zijn er alleen maar voordelen aan deze staallegering of ook nadelen? In dit blog neem ik je mee in de wereld van Cortenstaal zodat of je de juiste afwegingen kan maken bij het gebruik van deze staallegering.

Roestige look

Cortenstaal staat voornamelijk bekend om de roestige look. Vaak is een roestige look juist verontrustend maar in het geval van Cortenstaal is dit niet het geval. Het staal begint na enkele weken een roestige kleur te vertonen, echter zal het niet doorroesten. Cortenstaal beschikt over een bescherming laag waardoor het de roest geen schade aan het materiaal brengt. Het gehele verkleuringsproces van het materiaal duurt doorgaans 2 tot 6 jaar.

Duurzaam

Corentstaal staat bekend om het sterke karakte van deze staallegering. Door de roestige look zou je deze koppeling niet snel aan het materiaal maken maar zoals hierboven verteld wordt de roestlaag een beschermende laag voor het staal. Cortenstaal is door deze beschermlaag ongeveer 10 keer zo sterk als een normale staallegering. De beschermende laag beschermt het staal van de meest extreme weersinvloeden van buitenaf. Cortenstaal beschikt met deze reden dus ook over een enorm lange levensduur en is een extreem duurzame materiaalsoort.

Schilderen

Schilderen is verleden tijd met Cortenstaal. De roestige laag zorgt voor een industriƫle look waardoor het niet meer nodig is om te schilderen. Omdat je niet meer hoeft te schilderen help je immers het milieu en daarnaast bespaart het wat centjes voor de verbouwing.