Cortenstaal: Hoe werkt het roestproces?

Cortenstaal wordt steeds populairder. Het is een prachtige staalsoort bestaande uit ijzer waaraan diverse grondstoffen zijn toegevoegd zoals koper, nikkel, fosfor en chroom. Hierdoor is cortenstaal enorm sterk en is daarmee te vergelijken met roestvast staal. Het is een van de meest hoogwaardige staalsoorten die er bestaat en heeft daarmee een erg lange levensduur. Cortenstaal wordt steeds populairder bij tuinontwerpers Door de roest bruinoranje kleur mengt er materiaal zich uitstekend met de natuur.

Naast dat cortenstaal veel wordt gebruikt bij tuinen, wordt het materiaal ook veel gebruikt bij kunstwerken, scheepsbouw en constructies. Het materiaal heeft dus veel toepassingen. Niet alleen vanwege de mooie kleur, maar ook de duurzaamheid speelt een grote rol. cortenstaal heeft unieke eigenschappen. Zo is het materiaal zeer bestendig tegen corrosie waardoor het materiaal onverwoestbaar is.

Het proces

De bruinoranje kleur is zeer kenmerkend voor cortenstaal. Maar bij aankoop van dit materiaal is deze bruinoranje kleur nog niet zichtbaar. De roestkleur ontwikkelt zich pas in een periode van één à twee jaar, afhankelijk van de weersomstandigheden waarin het product zich bevindt. Het materiaal gaat van een donkergrijze kleur langzaam naar een roest kleur, waardoor de grijze kleur naarmate de tijd vervaagt.

Roestvlekken

Veel mensen vragen zich af of cortenstaal roetsvlekken achter laat. Wanneer het product zich in het roestproces bevindt, zal het product roestwater afgeven. Daarom is het handig om nieuwe cortenstalen producten niet meteen op het terras te zetten maar op grind te plaatsen of op een plaat. Wanneer het roestproces voorbij is zal het materiaal helemaal niet meer afgeven en kan je er zelfs met witte kleuren tegen aan gaan staan. Het cortenstaal zal geen roetswater meer afgeven.  Er zijn producten verkrijgbaar die het roetsproces versnellen.

Het Metaalcenter koopt rechtstreeks cortenstaal in bij de fabriek waardoor ze cortenstaal tegen een zeer sterke prijs kunnen aanbieden. Daarnaast bieden ze naast standaard platen ook maatwerk aan. Heb je een klein stukje nodig? Geen probleem! Je betaalt niet voor het restmateriaal. Met cortenstaal van het Metaalcenter maak je de mooiste creaties zelf. Netjes verpakt en razendsnelle levering uit voorraad.