De duurzaamheid van refurbished producten

Inmiddels lijken de refurbished producten de markt langzamerhand te veroveren. De producten zijn kwalitatief, maar toch opmerkelijk lager in prijs. Dat is uiteraard aantrekkelijk voor de consumenten! Daarnaast krijgen de consumenten ook nog een behoorlijke garantie, waardoor het nog aantrekkelijker wordt om de refurbished printer of smartphone in het winkelmandje te plaatsen..

De toenemende vraag naar refurbished producten heeft ook een verband met het huidige klimaatprobleem. Doordat de afgelopen generaties behoorlijk veel uitstoot hebben veroorzaakt, brengen we de komende generaties in gevaar. Om deze situatie te voorkomen, probeert men op diverse manieren de uitstoot te beperken. Om deze reden is het duurzame leven populair geworden. Nu  blijken de refurbished producten tegelijkertijd duurzame producten te zijn! Ben jij benieuwd hoe duurzaam de refurbished producten nu echt zijn? Lees snel verder.

De gevaren van de productie

Als we kijken naar de welbekende iPhone, kun je concluderen dat het product een uitstoot van ruim 70 kg CO2 veroorzaakt. Hierbij komt het grootste deel van deze uitstoot vrij tijdens de productie van het product. De productie neemt 80% van het gehele proces in beslag. 

Daarbij komen er voortdurend nieuwe modellen op de markt. Zodra er een nieuw model op de markt komt, zijn de oudere modellen al een stuk minder interessant geworden. Op die manier blijft de vraag naar nieuwe productie, en dus de productie, toenemen. Door de blijvende productie blijven er broeikasgassen vrijkomen en neemt de hoeveelheid gevaarlijk afval toe. 

Ook voor de mensheid is de blijvende productie van elektronica niet gezond. 40% van alle kobalt dat uit de mijnen wordt gehaald, wordt gebruikt voor de productie van de oplaadbare batterijen in smartphones en laptops. Uit onderzoeken blijkt echter dat de producten onder slechte omstandigheden uit de mijnen worden gehaald. Tijdens dit proces worden er giftige stoffen gebruikt die invloed hebben op het drinkwater en de landbouw om de omgeving. Hierbij hebben we het nog niet eens gehad over de luchtverontreiniging… 

Minder productie = minder gevaren

Als jij kiest voor een refurbished iPhone, maak jij gebruik van een al bestaand product. Hierbij zal er dus geen volledige productie plaatsvinden, waardoor er een hoop uitstoot kan worden voorkomen. Als de vraag naar refurbished producten de komende jaren zal toenemen, zal de vraag naar nieuwe producten steeds kleiner worden en zal er nog minder vervuiling plaatsvinden in de toekomst. Dat is gezonder voor ons en onze omgeving! Wanneer schaf jij jouw goedkope printer, smartphone of laptop aan?