Een afvoerloze haard in uw kot, wat zijn de mogelijkheden?

In Vlaanderen houden we van gezelligheid. Een pintje, een frietje, wat muziek, en alles is goed. Een schone manier om deze gezelligheid ook in huis te brengen als er geen feestje aan de gang is, is doormiddel van een warme haard. Maar wat voor haard past het best in uw kot? Als u op Haardcenter.nl kijkt, een haarden webshop van onze zuiderburen, dan zult u zien dat de opties eindeloos zijn. In dit artikel lichten we een aantal haarden uit in de hoop dat uw droomhaard ertussen zit. 

Wat zijn afvoerloze haarden precies?

Een afvoerloze haard is een haard zonder afvoer, zover was u vast ook al! Maar wat betekent dat nou exact? Een traditionele haard die u op het platteland nog veel ziet gebruikt loofhout als brandstof. Omdat er geen volledige verbranding plaatsvindt bij een standaard houtvuur, komt er te allen tijde rook vrij. Deze rook is uiteraard schadelijk voor uw gezondheid en het milieu, waardoor het dient te worden afgevoerd. Hierom is een schoorsteen bij een dergelijke openhaard dus onvermijdelijk. 

Wilt u geen schoorsteen of heeft u daar simpelweg niet de mogelijkheid toe? Dan moet u zorgen voor een haard waarbij géén onvolledige verbranding plaatsvindt. Hiervoor zijn grofweg twee mogelijkheden:

Bio-ethanol: In plaats van hout zijn er ook haarden die de vloeistof bio-ethanol gebruiken voor de verbranding. In tegenstelling tot hout kan bio-ethanol wél volledig verbranden. Hierdoor komt er dus niet of nauwelijks rook vrij en is een rookkanaal dus overbodig. U kunt wel gewoon genieten van echte vlammen die daadwerkelijk warmte afgeven. Een mooi alternatief dus.

Elektriciteit: Een andere optie is een elektrische haard. Dit wordt ook wel een ‘nephaard’ genoemd, omdat er geen sprake is van echt vuur. Een elektrische haard zal te allen tijde de vlammen simuleren door gebruik te maken van licht en eventueel waterdamp. Hoewel een elektrische haard minder realistisch is, heeft u wel veel opties en een groot gebruiksgemak.

Plaatsing mogelijkheden

Een bijkomend voordeel van een afvoerloze haard is dat u hem in elke ruimte, op elke plek kunt plaatsen. Zoals u wellicht op de website van haardcenter heeft gezien zijn de mogelijkheden gigantisch. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een vrijstaande haard die los in de hoek van uw kamer staat. Een dergelijk model past ook prima in uw slaapkamer. Onhandig met stofzuigen? Kies dan een vergelijkbaar model die op te hangen is aan het plafond. 

Naast dit type design haarden zijn er ook een hoop elektrische en bio-ethanol haarden te verkrijgen die speciaal zijn ontworpen om in te bouwen. Deze inbouw haarden kunt u strak laten wegwerken in uw kast of cinewall. U ben verzekerd van een zeer luxueuze look. 

Binnen klaar? Kijk dan ook eens naar de mogelijkheden vorr een buitenhaard. Ideaal voor gezellige zomeravonden. Een bijkomend voordeel ten opzichte van een vuurkorf is dat uw haar de volgende ochtend niet naar een bosbrand ruikt. 

En, wat voor haard wordt het?

We kunnen ons niet voorstellen dat u na het lezen van dit stuk niet getriggerd bent geraakt om uw kot te verrijken met een sfeervolle haard. De opties zijn eindeloos en dat maakt ook dat er voor ieder budget wel iets te vinden is. We zijn dan ook benieuwd naar waar uw keuze op is gevallen!