Een inleiding voor de Scandinavische woonstijl

We weten als geen ander dat onze lezers dol zijn op Scandinavisch design. Bekend om hun eenvoud, functionaliteit en schoonheid, hebben Scandinavische huizen een pure, ingetogen stijl die enorm warm aanvoelt. Natuurlijk licht, strakke lijnen, aardse gedempte tinten en duurzame materialen zijn belangrijk. Maar wat hoort er nog meer bij deze interieurstijl? Laten we eens kijken!

Kleuren

Witte muren en koel grijs en blauw textiel geven absoluut de juiste sfeer van een Scandinavisch interieur. Toch is er echt meer kleur mogelijk in deze woonstijl. Het creƫren van contrasten wordt eigenlijk aangemoedigd, zolang je de basis maar licht houdt. Denk aan witte muren, een licht houten vloer met daarop een diepblauwe of rijkgroene sofa. Je kunt de kleuren natuurlijk ook subtieler toevoegen. Bijvoorbeeld aan de eetstoelen of verwerk het in een kunstwerk aan de muur. De beste manier om te werk te gaan is een moodboard maken en rondneuzen bij de favoriete meubelwinkels, zoals Domo Meubelen.

Materialen

Het antwoord hier is hout, en wees niet bang om het te gebruiken. Je kunt het overal implementeren, van de muren tot aan het plafond om textuur en warmte toe te voegen.

Zet een open haard in de hoek

Scandinavische winters zijn veel strenger dan die in Nederland en de meeste appartementen en huizen hebben een originele open haard in de woonkamer.

Verse bloemen en planten

Het is belangrijk om levende elementen van kleur en schoonheid in de Scandinavische stijl te hebben. De bewoners van Scandinaviƫ vinden verse bloemen namelijk geen luxe, maar een noodzaak.

Vermijd rommel

Een van de meest belangrijke kenmerken van Scandinavisch interieurontwerp is dat ruimtes goed worden gebruikt en dat onnodige rommel beperkt wordt. Opslag wordt veel toegepast in de vorm van kasten en rekken. De inrichting is opzettelijk met een ‘less is more’-mantra, waardoor ruimtes er schoon en visueel ontspannend blijven uitzien.