Het verschil tussen een ventilatie en luchtbehandeling systeem

Wat is het verschil tussen een luchtbehandeling en ventilatie? Naast dat we weten dat het beide erg belangrijk is, zorgt dagelijks je huis voorzien van verse lucht voor een fijne leefomgeving. Het draagt bij aan een betere gezondheid. In Nederland wordt het steeds warmer, waardoor in huis de tempraturen stijgen. Je wilt goed voorbereid de zomer in voordat alle koelsystemen weer uitverkocht zijn. Naast het koelsystemen kun je ook nadenken over dagelijks meer verse lucht in huis. Om toch voldoende verse lucht binnen te krijgen en te koelen kun je kiezen uit de volgende systemen.

Ventilatie

Bij ventilatie worden de luchten of gassen in beweging gebracht. De lucht zal worden aangetrokken en verplaats zich direct weer. Het helpt om verse lucht binnen te krijgen en het geeft een verkoelend effect. Je hebt kleine ventilaties die vaak op een standaard staan, maar ook grotere die aan het plafond hangen. Doordat de ventilator draait is dit redelijk gehorig. Wanneer je een ventilator op je slaapkamer gebruikt moet je hier wel vooraf rekening mee houden. Deze variant is vaak te vinden in een lagere prijsklasse en kan direct gebruikt worden. Tegenwoordig zijn er ook ventilatiesystemen in de vorm van een toren die minder geluid maken.

Luchtbehandeling

Ook wel klimaatbeheersing zorgt voor verwarming, verversing en verkoeling. Het maakt virussen, bacteriƫn en schimmels onschadelijk door een constante circulatie. Dit systeem dient vakkundig aangelegd te worden waar een duurder prijskaartje aanhangt. Het maakt minder geluid waardoor je niet in de gaten hebt dat het er is. Zie het meer als een investering op langer termijn. Voor langdurig gebruik dien je het systeem jaarlijks te reinigen.

Bekijk van tevoren welke ruimte je wilt ventileren en wat je budget is. Vanuit hier kun je zorgvuldig kijken naar de systemen die de markt te bieden heeft. Laat je altijd vakkundig adviseren. Bekijk in de winkel meerdere opties en maten.