Hoe bewaar je thuis wijn op de juiste manier?

Een echte wijnliefhebber bewaart zijn mooiste wijnen natuurlijk thuis. Het verzamelen van bijzondere smaken wijn en unieke flessen uit de vroegere jaren, is een van de mooiste dingen dat er is. Toch moeten we een belangrijk onderdeel hier niet van vergeten: het bewaren van de wijnen binnen optimale condities. Wijn die goed wordt bewaard kunnen eeuwen meegaan en alleen maar beter worden. Daarentegen kunnen slechte omstandigheden de beste wijn zelfs bederven. Benieuwd hoe je wijn het beste thuis bewaart? Lees het in dit artikel!

1.De juiste temperatuur

Een van de belangrijkste aspecten om wijn op kwaliteit te houden is het regelen van de juiste temperatuur. Wijn die langere tijd in dezelfde temperatuur verkeert, blijft in principe op dezelfde smaak. Een kamer die warm en koud wordt, zorgt er daarentegen juist voor dat de lekkere smaak van je favoriete wijnen snel verdwijnt. De beste temperatuur om wijn in te bewaren is 12 graden. Deze koele temperatuur zorgt ervoor dat de wijn rijpt en de smaak behouden blijft. Let er wel op dat je een fles witte wijn of rosé een half uurtje van tevoren even in de koelkast legt, zodat je het koud serveert.

2.Sla de wijnflessen horizontaal op

Het is van belang dat de kurk in de wijnfles vochtig blijft. De kurk zorgt er namelijk voor dat er geen lucht in komt en het oxidatieproces niet plaatsvindt. Om de kurk vochtig te houden, leg je de flessen altijd horizontaal in het wijnrek. 

3.Een donkere ruimte

De zon is de grootste vijand van de kwaliteit van je wijnen. Zorg daarom altijd voor een donkere ruimte waar geen UV-licht binnenkomt. Zonlicht zorgt ervoor dat het verouderingsproces van de wijn vroegtijdig wordt ingezet en laat het uiterlijk van het label op de fles daarnaast vervagen. 

4.Bewaar de wijn in een wijnkast

Als je geen opslagruimte hebt waar de temperatuur goed te reguleren is of het zonlicht uit weg te houden is, raden we aan om de wijn op te slaan in een speciale wijnkast. Wijnkasten hebben een professionele koeling en UV-werend glas, zodat de wijnen op precies de juiste temperatuur blijven. Op deze manier kun je de temperatuur precies afstemmen op de wijnen, het seizoen en de ruimte waar de opslag zich bevindt.

5.Serveren van de wijn

Dankzij de juiste opslag kun je de wijn altijd op de beste manier serveren. Wanneer je gebruik maakt van een wijnkast kun je de wijn direct uit de wijnkast voor gasten inschenken. Wil je zeker weten dat je genoeg wijn in huis hebt voor je gasten? Zorg ervoor dat je weet hoeveel glazen wijn uit een fles komen. Op deze manier weet je zeker dat je voldoende hebt gehaald en niets weg hoeft te gooien. Voor wie geen wijnkast heeft, moet ervoor zorgen dat de witte wijn en rosé op tijd uit de kelder wordt gehaald. Leg de wijn nog even in de koelkast en serveer het vervolgens op perfecte temperatuur.