Hoe kies je een goede zoldertrap?

Een zoldertrap is een intrekbare trap die vanaf het plafond naar beneden kan worden getrokken om toegang te bieden tot de zolderruimte en vervolgens kan worden opgevouwen tot een plafondframe dat niet in de weg zit. Een zoldertrap maakt elke rit op en neer vanaf de zolder gemakkelijker, sneller en veiliger. Het kan het verschil maken tussen een opslagruimte op zolder die echt wordt gebruikt en een opslagruimte die snel wordt vergeten – samen met de inhoud ervan.

Het installeren van een zoldertrap of een neerklapbare trap is een zeer uitvoerbaar doe-het-zelf-project dat slechts een paar uur kan duren. De meeste intrekbare zoldertrappen worden geleverd als voor gemonteerde sets. Maar er zijn verschillende factoren waarmee je rekening moet houden wanneer je bedenkt welke zoldertrap je moet kopen.

Locatie van de ladder

Zolderladderkits zijn gemaakt om te passen tussen de bestaande frames in het plafond (dat wil zeggen, de vloer van de zolder). Kies waar mogelijk een maat en locatie voor uw zoldertrap zodat deze tussen bestaande plafondbalken of spanten past. In sommige gevallen past de ladder in een bestaand toegangsluik op zolder. In andere gevallen moet het toegangsluik misschien worden vergroot of moet er een geheel nieuwe opening worden gemaakt. Zorg er bij het plaatsen van de zolderladder dat de onderkant van de ladder op een veilige plek valt waar er ruimte is om te manoeuvreren – zowel vanaf de onderkant van de trap als bij het betreden van de zolder.

Basisvereisten voor een zolderladder

Zolderladders van volledige grootte hebben meestal een opening in het plafond nodig van minimaal 55 x 135 cm. Het zoeken naar een ruimte die geschikt is voor deze opening is de eerste stap. Zorg er ook voor dat er een geschikte overloopruimte op de zolder is, zodat je de ladder veilig kunt op- en afstappen terwijl je spullen draagt. Controleer ook op stahoogte, want je wilt niet elke keer dat de ladder gebruikt, met je hoofd tegen het dakframe stoten. Zorg er ten slotte voor dat er voldoende open ruimte is in de kamer en op de vloer onder de zolderopening om de ladder te plaatsen wanneer deze volledig is uitgeschoven. Deze afmetingen variƫren per laddertype en model, dus controleer de vereisten van de fabrikant voor het exacte model dat u overweegt.

Als de ruimte krap is, zoek dan naar compacte laddermodellen die zijn ontworpen voor kasten en andere kleine ruimtes. Sommige modellen hebben slechts een opening van 45 x 60 cm nodig en hebben minder vloeroppervlak nodig dan standaardladders.

Lengte en gewicht

Zolderladders worden in verschillende lengtes verkocht. Zorg ervoor dat je de afstand van het plafond tot de vloer meet en koop een geschikte maat. Het gewichtsklasse heeft betrekking op het draagvermogen van de ladder zelf. Als algemene regel geldt dat hoe meer gewicht een ladder kan dragen, hoe steviger hij is. Koop op zijn minst een ladder die het gewicht kan dragen van de zwaarste persoon die hem zal gebruiken, plus de zwaarste lading die hij op en neer zal slepen. Dit kan betekenen dat een capaciteit van 100 kg voldoende is, hoewel 150 kg een betere keuze kan zijn, zelfs als het wat extra framing vereist.

Met deze tips moet je zeker een goede zoldertrap kunnen uitkiezen.