Hoe werkt een septic tank?

Een septic tank is een ondergrondse afvalwaterzuiveringsinstallaties. De septic tank is veel terug te zien in landelijke gebieden. Deze zijn in sommige gevallen niet aangesloten op het riool en hier biedt een septic tank een perfect alternatief voor. Ook renovaties waarbij er niet gebruik kan worden gemaakt van het rioleringssysteem, biedt een septic tank oplossingen. Een septic tank gebruikt een combinatie van natuur en technologie om afvalwater van onder andere de badkamer, keuken en wasgoed te zuiveren. De septic tank is daarmee een slim bedachte manier om water te zuiveren, maar hoe werkt een septic tank precies?

Fase 1: Het water stroomt via de hoofdafvoerleiding naar binnen

Al het water loopt uw ​​huis uit via een hoofdafvoerleiding in een septic tank. Dit werkt hetzelfde als bij een riolering. Het enige verschil is dat het uiteinde van de hoofdafvoerleiding is aangesloten op een septic tank. In plaats van een rioleringsysteem.

Fase 2: Vaste stoffen zinken, vetten stoffen drijven

De septic tank is een waterdichte, begraven container. De gemiddelde septic tank is gemaakt van beton, glasvezel of polyethyleen. Binnen de septic tank wordt het afvalwater lang genoeg vast gehouden zodat de vaste stoffen naar de bodem kunnen zakken. Hierbij wordt er slib gevormd. Olie en ander vet zoals schuim gaat tijdens dit proces juist naar boven drijven. De compartimenten en een T-vormige uitlaat binnen de septic tank zorgen ervoor dat het slib en schuim de tank kunnen verlaten. Dit komt terecht in een afvoergebied.

Fase 3: Het vloeibare afvalwater verlaat vervolgens de tank in het vloeiveld

In de volgende fase verlaat het afvalwater, ook wel effluent genoemd, de septic tank en komt in een vloeiveld terecht. Een vloeiveld is een ondiepe, overdekte uitgraving in onverzadigde grond. Het voorbehandelde afvalwater wordt via leidingen geloosd naar de deze velden waardoor het afvalwater door de bodem kan worden gefilterd. Het kan voorkomen dat het vloeiveld met teveel water wordt overbelast. Dit leidt tot het overstromen van het vloeiveld of van de gootsteen en toilet.

Fase 4: Het afvalwater sijpelt gefilterd het grondwater in

Ten slotte sijpelt het afvalwater in de bodem, waardoor op natuurlijke wijze schadelijke bacteriën, virussen en voedingsstoffen worden verwijderd. Op een natuurlijke manier zorgt de septic tank er dus voor dat rioolwater wordt omgezet in water wat veilig in het grondwater kan worden geloosd.

Plaatsen van een septic tank

Wanneer je dus geen gebruik kan maken van het riooleringssysteem, biedt de septic tank een uitstekende oplossing. De septic tank kan worden geplaatst door een rioolspecialist bij jou in de buurt. Wanneer je in Zeeland of West-Brabant woont is Lacor een uitstekende keuze om jouw septic tank te plaatsen.