Hongaarse punt parket: herkomst, variaties & vloerverwarming

Ben je aan het oriënteren op een nieuwe vloer en overweeg je om voor een Hongaarse punt parketvloer te kiezen? Lees dan zeker even verder. In dit artikel vertellen we namelijk alles over de herkomst van dit prachtige legpatroon, welke variaties er mogelijk zijn en of Hongaarse punt parket op vloerverwarming kan worden gelegd.

Wat is Hongaarse punt parket?

Hongaarse punt parket is een houten vloer waarbij de vloerdelen op de kopse kant zijn afgezaagd en onder een hoek van 45 graden tegen elkaar zijn gelegd. Door dit legpatroon ontstaat er een sergeantstreep in de vloer.

Hongaarse punt parket kan ook onder een hoek van 60 graden worden gelegd. In dat geval ontstaat er een scherp pijlvormig patroon, waardoor de vloer wat drukker oogt.

Herkomst van de Hongaarse punt

De precieze herkomst van de Hongaarse punt is onbekend. Rond 1800 BC werd het patroon gebruikt in Griekse potten en textiel. In de middeleeuwen werd het Hongaarse punt patroon gebruikt op schilden en later op uniformen om de rang van sergeant aan te geven. 

Het patroon werd voor vloeren rond de 16e eeuw toegepast. Zo is de Hongaarse punt te zien in de wachtkamer van de koningin in het paleis van Versailles. In de loop der jaren is het patroon steeds vaker toegepast en tegenwoordig is het één van de meest populaire legpatronen voor vloeren.

Variaties op het Hongaarse punt patroon

De Hongaarse punt kan in diverse varianten worden gelegd. Zo is het mogelijk om de punt door te leggen. Het ‘zigzageffect’ wordt in dat geval vervangen voor één grote punt. Dit is met name mooi in brede ruimtes. Andere, minder bekende varianten, zijn de Hongaarse punt alternatim en het klezorenverband.

Hongaarse punt parket en vloerverwarming

Hongaarse punt parket kan zonder problemen op vloerverwarming worden gelegd, mits je kiest voor lamelparket. Dit type parket is opgebouwd uit meerdere lagen waardoor we ook wel spreken van een gelaagde vloer. De onderlaag van lamelparket bestaat uit kruislings gelijmd watervast berken multiplex. De bovenlaag is van massief hout, meestal eiken. 

Door de opbouw van lamelparket reageert de toplaag van de vloer nauwelijks op schommelingen in de temperatuur of in het vochtgehalte. Daardoor kun je de houten vloer op vloerverwarming leggen, indien gewenst zelfs zonder plinten. Dus strak tegen de muur leggen.

Hongaarse punt laminaat en pvc: een goed alternatief?

Nee, wat ons betreft niet. Een vloer van laminaat of pvc heeft gemiddeld genomen ongeveer een levensduur van 10 jaar. Hongaarse punt parket kan een leven lang mee gaan, waardoor het op lange termijn niet alleen een voordeligere keuze is, maar ook een milieuvriendelijkere keuze.Als je het budget hebt raden we je daarom altijd aan om voor Hongaarse punt parket te kiezen in plaats van voor laminaat of pvc.