Inbrekers hebben een grotere kennis van sloten dan jij. Laat hier verandering in komen.

De dagen worden weer korter en het wordt weer sneller donker. In deze periode van het jaar worden er vaak meer inbraken vastgesteld door de politie. Hoe kan je je huis beter beveiligen om een inbraak in jouw woning verhinderen? We vragen het aan Slotenmaker Lucas, die door zijn job steeds mee blijft met de meest recente technieken om je woning te beveiligen.

Hoe kiezen inbrekers een huis, waar letten ze op?

De meeste inbrekers zijn gelegenheidsdieven, ze zien een deur die open staat of een oud slot en wagen hun kans. De eerste les in inbraakbeveiliging is dan ook om oplettend te zijn dat je steeds alle ramen, deuren en poorten sluit als je even naar de bakker gaat of gaat slapen. Wat je ook kan doen om dergelijke inbraken te vermijden is oude sloten vervangen want die zijn het gemakkelijkste open te breken. Zeker sloten met een uitstekend slot (uitstekende cilinder) zijn op een-twee-drie uit te nemen met een tang.

Welke sloten kan jij als expert aanraden?

Indien ons advies wordt gevraagd, raden wij steeds meerpuntssloten en veiligheidssloten aan. Meerpuntssloten zitten met meerdere punten in de deur verankerd dus die zijn niet gemakkelijk uit de deur te halen. Veiligheidssloten hebben het voordeel dat de sleutels hiervan niet nagemaakt kunnen worden zonder het bijhorende certificaat. Deze soorten sloten bieden dus op verschillende punten een extra beveiliging en schrikken inbrekers ook af omdat ze weten dat deze sloten minder gemakkelijk open te breken zijn dan andere/oudere exemplaren.

Minder makkelijk dus inbraak is nog steeds mogelijk?

Een inbraak is altijd mogelijk, zolang het juiste materiaal gebruikt wordt en er genoeg tijd is om het slot open te breken. Weet wel dat je een certificaat krijgt wanneer je veiligheidssloten laat plaatsen door een erkende slotenmaker. Met dit certificaat kan je bewijzen dat je stappen hebt ondernomen je woning beter te beveiligen en hier kan de verzekeringsmaatschappij rekening mee houden.

Waar kan er verder nog op gelet worden?

Vaak wordt er enkel aan deuren gedacht maar (schuif)ramen, poorten en dakkoepels kunnen ook gebruikt worden door ongewenst bezoek. Hiervoor kan je opzetsloten laten plaatsen die enkel langs binnen te openen zijn. Vroeger waren opzetsloten enkel in standaardkleuren en maten beschikbaar, maar tegenwoordig is hier veel meer keuze in te vinden. Je hoeft dus geen schik te hebben dat ze te opzichtig zouden zijn of ze het niet zouden passen in je interieur. 

Voor controle en advies rond inbraakbeveiliging kan je Slotenmaker Lucas steeds contacteren via zijn website. Ook voor andere zaken rond sloten staat hij 24/24 en 7 dagen op 7 klaar, van Gent tot Brugge en alle andere gemeentes binnen Oost- & West-Vlaanderen.