Verklein je ecologische voetafdruk: Gevelwerken met milieuvriendelijke materialen

Je gevel en je dak zijn de belangrijkste elementen in de bouwschil van je woning. De gevel goed isoleren is dan ook cruciaal in het verlagen van je energieverbruik en je CO2-uitstoot. Maar zijn er meer dingen die je met die gevel kunt doen om je ecologische voetafdruk te verkleinen? Absoluut! In dit artikel gaan we dieper in op gevelisolatie, isolerende gevelbekleding, en ecologisch verantwoorde materialen. 

Je ontdekt hier met welke materialen je jouw woning op een milieuvriendelijke manier energiezuiniger kunt maken, en hoe je de belasting op het milieu zo veel mogelijk kunt beperken. We sluiten af met een kleine berekening: is kiezen voor ecologische gevelafwerking echt zoveel duurder dan het gebruik minder ecologisch verantwoorde materialen?

Gevelisolatie

Je kunt tot wel 20% van de warmte die je opwekt verliezen via een niet of slecht geïsoleerde gevel. De eenvoudigste manier om je energieverbruik te verlagen, is inzetten op goede isolatie. Met goede gevelisolatie verlaag je dus je energieverbruik aanzienlijk. Dat zie je niet enkel terug op je eindfactuur, maar vertaalt zich ook naar een lagere CO2-uitstoot.

Hoe kun je een gevel isoleren? 

Over het algemeen kun je een gevel op 3 manieren isoleren. De eenvoudigste methode is het isoleren van de spouwmuur. Daarvoor spuit een isolatie-expert isolatiemateriaal in de lege spouwruimte.

Niet elke woning beschikt echter over een spouwruimte (die dik genoeg is om efficiënt te isoleren). Gelukkig kun je ook de buitenkant van de gevel voorzien van isolatiemateriaal. Een combinatie van het isoleren of het luchtdicht maken van de spouwruimte met goede buitengevelisolatie is een van de beste manieren om je energieverbruik te doen dalen.

Een laatste optie is het isoleren van de binnenkant van de gevel. Die optie is het minst aantrekkelijk, en tegelijk het meest ingrijpend. Het isolatiemateriaal moet dan binnenshuis aangebracht worden.

Isolerende gevelbekleding als aanvulling op gevelisolatie

Een goed geïsoleerde gevel zal al een enorm verschil maken in je energieverbruik. Doe je er graag een schepje bovenop? Dan kun je kiezen voor een afwerking van je gevel die bijdraagt aan de isolatiewaarde van je woning!

Welke soorten gevelbekleding dragen bij aan de isolatiewaarde van je woning?

Een eerste optie is een laag spuitkurk op de gevel. Spuitkurk is een natuurlijk materiaal, bestaande uit kurkkorrels en acrylaathars. Kurk is van nature een goed isolerend materiaal. Zelfs een dunne laag kurk draagt bij aan de isolatiewaarde van je huis!

Tip: Spuitkurk wordt door sommige aannemers zelfs voorgesteld als alternatief op gevelisolatie. Voor een echt efficiënt geïsoleerde woning kies je echter best voor de combinatie van spuitkurk en volwaardige gevelisolatie.

Een tweede optie is hout. Houten gevelbekleding ziet er niet enkel erg warm en uitnodigend uit, hout helpt je woning de opgewekte warmte beter vast te houden. 

Tip: Houten raamkozijnen en deurprofielen isoleren over het algemeen beter dan aluminium varianten. Hout zou wel 400 keer beter isoleren dan staal!

Kunststof gevelbekleding is een laatste optie. Kunststoffen zoals pvc zijn uitermate geschikt voor het bekleden van gevels. Ze hebben een uitstekende thermische isolatiewaarde. Panelen uit kunststof zijn bovendien erg betaalbaar, en verkrijgbaar in tal van imitatielooks, kleuren en afwerkingen.

Tip: Je gevel isoleren met kunststof isolatiemateriaal en afwerken met kunststof gevelbekleding is een uitstekende manier om je gevel goedkoop en vlot af te werken!

Gebruik milieuvriendelijke materialen

Je gevel bekleden met milieuvriendelijke materialen is een ecologisch verantwoorde keuze. Er zijn zowel milieuvriendelijke isolatiematerialen als milieuvriendelijke soorten gevelbekleding.

Ecologisch isoleren met milieuvriendelijk isolatiemateriaal

Ecologisch verantwoord isolatiemateriaal is volledig natuurlijk én volledig recycleerbaar. Een overzicht met enkele interessante opties en hun isolatiewaarden:

IsolatiemateriaalIsolatiewaarde (lambdawaarde)R-waarde isolatiemateriaal met 10 centimeter diktePrijs per vierkante meter
Stro0,048 – 0,056 W/mK2,08 – 1,79€ 7 – 10
Houtwol of houtvezel0,038 – 0,045 W/mK2,63 – 2,22€ 20 – 25
Hennep0,038 – 0,042 W/mK2,63 – 2,38€ 15 – 20

Tip: Hoe lager de lambdawaarde, hoe beter het materiaal isoleert. De eigenlijke isolatiewaarde (warmteweerstand of R-waarde) van een specifiek isolatiemateriaal bekom je door de dikte van de laag te delen door de lambdawaarde. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter het materiaal isoleert!

Lees hieronder verder voor meer informatie over de verschillende milieuvriendelijke isolatiematerialen.

Stro

Stro is een erg budgetvriendelijk materiaal dat al eeuwen gebruikt wordt voor het isoleren van woningen. Het materiaal is volledig biologisch afbreekbaar, thermisch en akoestisch isolerend en hernieuwbaar.

Isoleren met stro kost je gemiddeld 7 tot 10 euro per vierkante meter, en is dus een van de goedkoopste isolatiematerialen. 

Het nadeel van isoleren met stro? Om voldoende isolerend te zijn heb je een erg dikke laag stro nodig. Het materiaal moet wel een halve meter dik aangebracht worden om efficiënt genoeg te isoleren. Daarnaast moet de gevel zodanig afgewerkt worden dat het stro volledig droog blijft, anders kan het gaan rotten.

Stro is dus niet voor elke woning geschikt. Het is daarbij ook moeilijker om een gevelexpert te vinden die ervaring heeft met stro-isolatie.

Houtvezel of houtwol

Houtwol- of houtvezelisolatie wordt vervaardigd van het hout van naaldbomen. Het gaat om een afvalproduct uit de houtindustrie, waardoor er niet onnodig ontbost wordt voor de productie van houtvezelisolatie. 

De houtvezels worden gebonden met een bindmiddel, waarna het mengsel wordt aangelengd met verschillende producten. Die zorgen ervoor dat het isolatiemateriaal langer meegaat, en goed bestand is tegen vocht en schimmels

Houtvezelisolatie wordt meestal gemengd met boorzouten. Daardoor is het materiaal ook brandveilig. Bij een brand vormen houtvezelplaten zelfs een hitteschild.

Het materiaal heeft erg goede thermisch en akoestisch isolerende eigenschappen, en gaat erg lang mee. Houtvezel is voornamelijk verkrijgbaar in plaatvorm, maar kan ook als vlokken gekocht worden. Je kunt je spouwmuur dus prima isoleren met houtwol.

Je gebruikt houtwol echter best niet voor het isoleren van erg vochtige ruimtes. Het materiaal heeft wel vochtregulerende eigenschappen. Houtwol neemt vocht op, maar geeft het ook weer vrij wanneer de omgeving opdroogt. In kelders is het gebruik van houtwol echter niet aan te raden.

Isoleren met houtwol kost je zo’n 20 tot 25 euro per vierkante meter. De platen kunnen vrij dun aangebracht worden – een halve meter isolatiemateriaal is met houtwol bijvoorbeeld niet aan de orde. Hoe dikker de platen, hoe hoger de isolatiewaarde, maar natuurlijk ook hoe hoger de prijs.

Hennep

Hennepisolatie wordt gemaakt van de stevige, houtachtige vezels van de hennepplant. Hennep groeit razendsnel, stelt geen specifieke eisen aan de bodem, en is dus uitermate hernieuwbaar. De hennepplant wordt op 100 dagen tijd wel 4 meter hoog! Daarnaast neemt de plant veel CO2 op, en draagt die bij aan het zuiveren van de lucht

Bij de productie van hennepisolatie wordt bijgevolg aanzienlijk minder C02 uitgestoten dan bij de productie van andere isolatiematerialen. 

Wie inzit met die specifieke hennepgeur, vrees niet. Hennepisolatie heeft een neutrale geur en is niet irriterend voor de longen of de huid. Wat het materiaal wel doet, is je woning akoestisch en thermisch isoleren. Het materiaal is bovendien bestand tegen schimmels, vochtregulerend, en bijzonder duurzaam.

Hennepisolatie kost je gemiddeld 15 tot 20 euro per vierkante meter. Je gebruikt het materiaal best niet voor het isoleren van vochtige ruimtes, tenzij je een kwalitatief dampscherm aanbrengt. Te veel vocht kan de isolatiewaarde van hennep namelijk verminderen.

Milieuvriendelijke gevelbekleding 

Ook je gevel afwerken, kan perfect met milieuvriendelijke materialen.

Hout uit duurzaam bosbeheer en thermowood

Houten gevelbekleding gaat erg lang mee, is volledig recycleerbaar, en oogt ontzettend mooi op je woning. 

Een addertje onder het gras: tropische hardhoutsoorten zoals padoek en teak kies je beter niet. Door zo’n houtsoorten te gebruiken, draag je onbedoeld bij aan het ontbossen van tropische regenwouden. Bovendien wordt tropisch hardhout geïmporteerd. Daarbij komt heel wat CO2 vrij. Niet de meest ecologisch verantwoorde keuze dus!

Kies daarom voor hout uit duurzaam beheerde, Europese bossen. Houtsoorten zoals eik hebben een hoge duurzaamheidsklasse en gaan gemakkelijk meer dan 25 jaar mee. Zulke houtsoorten zijn echter wat prijziger. Voor een goedkoper en toch milieuvriendelijk alternatief kun je lokaal geproduceerd thermowood overwegen. 

Thermowood kan vervaardigd worden van lokale houtsoorten. Het hout wordt door middel van thermische modificatie verduurzaamd. Een van nature zachte houtsoort wordt zo weerbaarder gemaakt tegen vocht, neerslag en wind, en krijgt duurzaamheidsklasse I of II. Tijdens het proces worden overigens geen chemische stoffen gebruikt. Het hout wordt enkel blootgesteld aan stoom en hoge temperaturen.

Je mag rekenen op een prijs van 35 tot 60 euro per vierkante meter.

Kalei

Je gevel kaleien is een andere ecologisch verantwoorde optie. Kaleiverf bestaat voornamelijk uit kalk en rivierzand, en kan perfect gemengd worden zonder chemische toevoegingen

Kalei beschermt je gevel tegen vocht, neerslag en wind. Klassieke witte kalei heeft bovendien een verkoelend effect. Een wit gekaleide gevel reflecteert de zon, en blijft dus langer koel op hete dagen. 

Je gevel laten kaleien kost je zo’n 25 tot 40 euro per vierkante meter.

Spuitkurk

Een laatste optie die we je meegeven, is spuitkurk gevelbekleding. Zoals je hierboven al kon lezen, bestaat spuitkurk uit kurkkorrels en acrylaathars. Vaak bevat spuitkurk ook plantaardige oliën. Een door-en-door natuurlijk product, dus! Net als hout draagt spuitkurk bij aan de isolatiewaarde van je woning.

Een gevel laten bekleden met spuitkurk kost je gemiddeld 60 tot 80 euro per vierkante meter.

Is een ecologisch verantwoorde gevel duur of betaalbaar?

Een gevel met volledig milieuvriendelijke materialen isoleren en afwerken, is dat wel betaalbaar? We maakten de berekening, speciaal voor jou!

Als je kiest voor de meest goedkope en toch duurzame materialen vermeld in dit artikel (stro even achterwege latend), mag je rekenen op een totaalprijs van 2.400 euro voor een gevel van 60 vierkante meter. Daarvoor kies je voor een combinatie van hennepisolatie en kalei.

Maak je wat duurdere keuzes, bijvoorbeeld spuitkurk en houtvezelisolatie? Dan mag je rekenen op een prijs van zo’n 6.300 euro voor diezelfde gevel. Als we de vergelijking maken met een minder milieuvriendelijke gevelafwerking, bijvoorbeeld PUR isolatie in combinatie met kunststof gevelbekleding, betaal je zo’n 4.500 euro.