Verschillen in koeltechniek van een wijnkast

In een wijnfrigo kunnen verschillende koeltechnieken worden gebruikt. Dit verschilt per model. Welke techniek gebruikt is voor de wijnkast heeft veel effect op de prijs, grootte en het uiterlijk. Om de juiste temperatuur in een wijnklimaatkast te creëren is uiteraard een koeler nodig; dit gaat niet vanzelf. Maar de manier waarop een wijnklimaatkast koelt kan verschillen. Dat komt omdat er twee verschillende koelsystemen worden gebruikt: thermo-elektrisch – ook wel Peltier-systeem genoemd – en compressorkoeling. De laatste technologie wordt het meest gebruikt en komt overeen met de koeling van een koelkast. In deze blog gaan we hier dieper op in.

Peltierkoeltechniek, compressor- en absorptiekoeltechniek

Een wijnkoeler gebruikt doorgaans een van de volgende koelmethoden: 

  • Peltiertechnologie, 
  • compressortechnologie
  • of absorptietechnologie. 

Peltier-koeltechnologie

De Peltier-koelingstechnologie maakt gebruik van het thermo-elektrische principe, waarbij warmte wordt verplaatst. Hoewel deze wijnkoelers vrij goedkoop zijn, verbruiken ze meer energie. Bovendien kan een koeler met een thermo-elektrisch koelsysteem niet worden ingebouwd, omdat de warmte moet worden afgevoerd. Hij mag ook niet in zonlicht of bovenop een warmtebron in een wijnkoeler worden geplaatst.

Compressortechnologie

De compressortechnologie gebruikt koelvloeistof om een koelend effect te creëren. Wijnkoelkasten met deze technologie hebben meestal een groot temperatuurbereik en zijn ook geschikt voor inbouw. Tot slot kunt u kiezen voor een klimaatkast met absorptiekoeling. Hierbij worden twee vloeistoffen gebruikt die een koelend effect hebben. Het voordeel van deze technologie is dat ze vrijwel trillingsvrij is, waardoor wijnen in zo’n wijnkoeler lang bewaard kunnen worden. De koeling gebeurt door verdamping van het koelmiddel in de verdamper (warmtewisseling). In de verdamper verdampt de vloeistof en wordt een gas. Tijdens dit proces is warmte nodig, die aan de binnenkant van de airconditioner wordt onttrokken, waardoor de temperatuur in de airconditioner daalt. Het verdampte koelgas wordt bij een lage verdampingsdruk uit de verdamper gezogen en bij een hogere druk – de condensatiedruk – door de compressor samengeperst. In de condensor wordt het gas vloeibaar gemaakt door de hoge condensatiedruk. Tijdens dit proces wordt het gas onder hoge druk gecondenseerd tot een vloeistof. De resulterende warmte wordt door de condensor aan de omgeving afgegeven. De resulterende vloeistof wordt via de expansieklep onder hoge druk terug in de verdamper gespoten. Tijdens dit proces zet de vloeistof uit, waardoor de verdampingsdruk daalt en het verdampingsproces opnieuw plaatsvindt. De compressor koeltechniek zorgt dus niet voor kou in de wijnkoelkast, maar onttrekt warmte aan de koelkast en zijn inhoud, die aan de omgeving wordt afgegeven. Daarom is het ook belangrijk dat de ventilatieroosters niet worden afgedekt, zodat de warmte gemakkelijk kan ontsnappen.

Op zoek naar een wijnkast? Ga naar Mijn-Wijnkoelkast

Een wijnkast kopen is een lastig proces. Er is veel informatie die verwerkt moet worden en vaak is het lastig om te zien of een wijnkast kan worden ingebouwd. Neem contact op met Mijn-Wijnkoelkast en zij helpen u verder met uw keuze!