Waar het prijsvechten voor huizen eerder enkel binnen stadscentra plaatsvond, ontkomen nu ook de buitenwijken niet meer aan de ongekende prijsstijgingen. Geen woongebied is meer in balans, stelt NRC. Dan luidt gelijk de grote vraag: hoeveel gekker kan het nog worden?
Stijging sinds 2017
Vier jaar geleden stegen de huizenprijzen enorm in verschillende stadscentra. Kijk naar de binnensteden van Amsterdam of Haarlem: de huizenprijzen gingen door het dak. Waar mensen van net buiten de stad het tafereel met een ironische lach aanschouwden, moeten ook zij er anno 2021 aan geloven. Dat is niet zonder reden: de afgelopen vier jaar is de vraag naar woningen zo sterk toegenomen, dat het woningtekort is opgelopen tot 330.000 woningen. Het gebrek aan balans tussen vraag en aanbod vertaalt zich in de stijgende huizenprijzen. Nooit eerder waren huizen in Nederland zo duur, blijkt uit onderzoek van technologiebedrijf Calcasa in opdracht van NRC.
Buitenwijken
Wat bij dit onderzoek verder opvalt is de prijsstijging in verschillende woonwijken. Calcasa onderzocht voor de statistische zuiverheid Nederlandse woonwijken met duizend koopwoningen of meer. Waar in 2017 in de top-40 wijken de prijzen niet boven de €300.000 uitkwamen, zijn de kaarten nu heel anders geschud. Maar liefst twaalf wijken zagen de gemiddelde prijzen boven de 3 ton uitstijgen. De koopsom voor een huis in een van deze wijken steeg met zo’n 50 procent, waarbij de Rotterdamse wijk Charlois aan kop gaat met een plus van 53 procent.
Opgeknapte wijken
Tijs Pellemans, directeur bij Calcasa, komt met een verklaring tegenover de Nederlandse nieuwssite: “Aan dat soort wijken is heel veel aandacht besteed. Ze zijn opgeknapt en mooier geworden, terwijl de ligging vaak al goed was. Combineer dat met de relatief lage prijzen, en je snapt waarom dit aantrekkelijke wijken zijn geworden voor huizenzoekers en beleggers.” Waar wonen in het centrum van steden nu dus vrijwel hopeloos is geworden, trekken veel yuppen uit de stad naar de buitenwijken.
Amsterdamse wijken
Dit is overigens niet de enige trend die gesignaleerd wordt in het onderzoek. De enorme prijsstijging van Nederlandse woningen begon op één plek: Amsterdam. In de buitenwijken van de hoofdstad lijkt de prijsstijging nu echter procentueel mee te vallen ten opzichte van andere steden. Is het nu goedkoper wonen in één van de minder populaire wijken in Amsterdam? Niks blijkt echter minder waar te zijn: de onderzoekers concluderen dat de rek er in de Amsterdamse wijken uit is. Daar zitten de prijzen eigenlijk al tegen het plafond, ook al zijn ze sinds 2017 met ‘slechts’ 28 procent gestegen.
Buiten Amsterdam
Het helpt tegenwoordig ook niet meer om nog iets verder buiten de stad een kijkje te nemen. Een makelaar Zaandam en makelaar Amstelveen zagen sinds 2017 de prijzen in hun regio met respectievelijk 39% en 36% stijgen. Alleen in Zeeland, delen van Noord-Brabant, Limburg en Overijssel heb je meer kans van slagen: daar komt de prijsstijging voor de al relatief goedkopere huizen niet boven de 30% uit.