Zelf PVC ramen plaatsen of niet?

Als je overweegt om zelf je PVC ramen te installeren is het ook goed om je bewust te zijn van de risico’s. Als het goed gaat bespaar je veel geld met het zelf installeren, maar als het fout gaat zitten er vervelende gevolgen aan. Het zelf plaatsen van PVC ramen lijkt op het eerste zicht relatief eenvoudig, maar in de praktijk valt het veel mensen toch vies tegen. Zorg ook altijd dat het inmeten van de ramen op correcte wijze is gebeurd waardoor je ramen van de juiste maat thuis geleverd krijgt mocht je er toch voor kiezen om het zelf te doen. De kleinste afwijking bij het inmeten kan er namelijk voor zorgen dat je raam niet goed zal aansluiten, met alle gevolgen van dien.

Nadelen aan het zelf installeren van PVC ramen

Allereerst ben je zelf verantwoordelijk voor het aanschaffen van ramen en het benodigde materiaal voor de installatie. Het is belangrijk dat je zorgt dat de ramen aan alle kwaliteitskeurmerken voldoen. Verder heb je ook minder keuzevrijheid als je je ramen niet bij professionele plaatsers koopt. Een ander groot nadeel is dat je een hoger risico loopt op het maken van fouten bij de plaatsing. Een professioneel bedrijf heeft een stuk meer ervaring met het plaatsen van ramen en maakt dus minder snel fouten. Ook ben je niet verzekerd bij schade. Als je bij de installatie schade aan je woning aanricht of als er na de plaatsing problemen zijn dan ben je hier niet voor verzekerd. En tot slot heb je minder lang garantie als je zelf ramen koopt.

Belangrijke aandachtspunten

Wil je toch zelf je ramen installeren, houdt dan rekening met de volgende aandachtspunten. Meet voor je gaat beginnen de geleverde ramen op om er zeker van te zijn dat de afmetingen kloppen. Plaats de ramen recht en in het midden, controleer meerdere keren of je ramen waterpas staan. Verder is het belangrijk dat je he ramen luchtdicht en zonder koudebruggen plaatst. Zorg voor een naadloze en sluitende isolatielaag tussen je binnenmuur en je raam. Koop ook alleen ramen voorzien van een kwaliteitskeurmerk. En tot slot denk ten alle tijde aan je eigen veiligheid. Werk altijd met twee personen om ongelukken te voorkomen.