Zo verwijder je muizen en mieren uit je woning

Ongedierte komt in alle soorten en maten, maar ze zijn allemaal even irritant. Muizen die denken dat ze ook in jouw woning mogen wonen. Ze knagen aan etenswaar en aan kabels, laten overal hun uitwerpselen achter en verspreiden ziektes. ’s Nachts trippelen ze heen en weer tussen spouwmuren en over zolders en houden het hele huis uit de slaap. Dat kan echt niet zo langer. Maar wat te doen? Natuurlijk kun je een kat nemen, maar het is een mythe dat elke kat een fanatiek muizenvanger is. Sommige katten gunnen ze geen blik waardig en dan ben je nog niet van je knaagdier-probleem af maar heb je er wel een nieuw huisdier bij die aandacht en verzorging nodig heeft. Om echt zeker van je zaak te zijn kun je beter een muizenval (of beter, meerdere muizenvallen) plaatsen. Maar welke dan? Ook mieren kunnen massaal je huis binnentrekken en zich daarbij niks aantrekken van de grenzen die jij stelt. Mieren zijn veel kleiner dan muizen en nemen dan ook genoegen met veel minder voedsel. Een paar kruimeltjes op de grond of op een bord op het aanrecht zijn al genoeg om een miereninvasie uit te lokken. Hieronder bespreken we muizenvallen en manieren voor mieren bestrijden zodat jij straks de enige bewoner bent van je woning. 

Muizenvallen


We kennen allemaal de klassieke muizenval die dichtklapt als een muis aan het stukje kaas knabbelt. Probleem hiermee is dat een muis lang kan lijden als zijn nek of rug niet onmiddellijk breekt en dat je nog steeds het muizenlijkje op moet ruimen. Ook de effectiviteit van deze val is beperkt. Muizen kennen hem al, zeg maar. Tegenwoordig zijn er ook andere soorten muizenvallen. Bijvoorbeeld eentje waarbij je de (dode) muis niet aan hoeft te raken. Of een die de muis in leven laat zodat je het beestje buiten weer vrij kunt laten. Gif strooien kan ook, maar dat raden wij af. Zeker als je huisdieren of kleine kinderen hebt, of als je buren die hebben. 

Mieren bestrijden

Om mieren te bestrijden gaan ook allerlei huis, tuin en keukenmiddeltje rond op het internet. Bijvoorbeeld kokend heet water in een mierenhoop gieten, babypoeder of koperen muntjes op hun route plaatsen want mieren houden hier niet van of gist besmeren met honing omdat gist zwelt en de mieren daardoor letterlijk ontploffen als ze het eten. Maar ook hier is het misschien verstandig om terug te grijpen op middelen die speciaal voor de bestrijding van mieren gemaakt zijn. Dan weet je zeker dat er straks geen kolonies mieren door je huis marcheren.